divendres, 1 d’octubre del 2010

Deltebre:campionat de catalunya o "Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicilio"

Vergonyós es l´adjectiu més suau per qualificar el que va passar el cap de setmana passat en el Campionat de Catalunya de Llagut. El marc, perfecte així com l´organització per part dels Xino xano de Deltebre.
Les condicions meteorològiques (mestral) van adulterar una competició en format cap de setmana on no hi ha marge per a l´error. La manca de reacció dels jutges i de la comissió tècnica es inacceptable i van contrubuir al desgavell.
Es cert que no podem fer res si bufa vent, però si es veu que els carrers del camp de regates són desequilibrants: el carrer 1 sense vent ni corrent era de molt el millor respecte el carrer 4, al mig del riu, exposat al mestral i amb molta corrent.
Això, que s´observava només en mirar el riu sembla que no va importar gens als jutges ni a ningú de la comissió tècnica, l´únic que volien era alinear els llaguts el més aviat possible i anar passant el dia.
De solucions n´hi havien i moltes:
S´hagués pogut eliminar el carrer 1 o desplaçar-lo cap al mig del riu com a carrer 5 (en aquest cas el millor carrer seria el 2).
S´hagués pogut desmuntar el camp i fer-lo perpendicular al riu (molta feina però en alguna cursa de muletes ja s´havia fet).
S´hagués pogut canviar el format de regates per contrarellotge, si més no en les finals de diumenge (quan ha convingut s´ha fet). D´aquesta forma tothom competiria en igualtat de condicions.
El cert es que qui competia al carrer 1 amb poc esforç es podia proclamar campió i al qui li tocava el carrer 4 era impossible guanyar per l´esforç que representaven els "llargs" amb el vent en contra.
Només cal mirar els resultats de la final en la categoria absoluta masculina en el qual l´embarcació de Rem badalona (segona en la lliga) que competia en el carrer 4 no va poder pujar al podi perquè Flix (llagut de segona divisió) que remava pel carrer 1 els va guanyar.
Estic orgullés de com va vogar l´equip, ens haviem preparat per a intentar guanyar al Natació i no es just el que ens va pasar. El cert es que els sorteigs no ens van afavorir i vam anar a la repesca on pel carrer 3 vam fer el millor temps de tots els veterans (tant de les eliminatories, repesques com finals) (5, 21, 22) això ens va valer passar a la final A i ens va tocar el maleït carrer 4.
Sembla ser que per adjudicar les carrers es va fer servir les normes internacionals FISA on el primers temps de les eliminatories van pel carrer 3 i els segons pel carrer 2. El carrer 4 es per l´equip amb millor resultat a les repesques (nosaltres) i el carrer 1 per als segons, en aquest cas Torredembarra, que al final, i gràcies a l´efecte carrer van acabar per guanyar el campionat. Les normes FISA funcionen quen el camp presenta igualtat en tots els carrers, en aquest cas si es va pel mig es té avantatge (com passa en la natació), però en un camp com el de deltebre, els dos millors carrers eren el 1 i el 2.