dimarts, 29 de setembre del 2009

Alguers al maresme


Posidònia va ser la filla de Posidó, déu grec dels oceans. També sota aquest nom es coneix una planta amb flor típica dels fons sorrencs ben conservats de la conca mediterrània Posidonia oceanica, anomenada de manera comuna, i segons la regió com a "alga dels vidriers" ( perquè era usada per aquest gremi per protegir les peces de vidre dels cops), "altina"," sapa" (i es que al maresme, els pescadors anomenen sapes a aquesta planta) o fins hi tot "posidònia" (la catalanització del nom genèneric llatí).


Al Maresme, malgrat la pressió que pateix la franja litoral, ha aguantat força bé, sobretot per la protecció que ha trobat en les barres litorals paral.leles a la costa i que han impedit la seva destrucció per part de la pesca il.legal i per aquesta mania tant maresmenca que es el regenerar les platges.
Els mal anomenats alguers, són herbassars de posidònia, que formen veritables prats submarins a poca fondaria (entre els 10 i els 30 m). Davant de Mataró, entre la riera d´Argentona i fins aproximadament el port balís es troba "l´alguer de mataró", el més ben conservat de la comarca amb una superficie total al voltant de les 400 Ha.
Posidònia, a l´igual que la resta de vegetals superiors i a diferència de les algues, té veritables arrels, tiges i fulles. A més a més desenvolupa flor i fruit.

1 comentari:

Anònim ha dit...

els maresmencs no tenim mania de regenerar les platges... ens agraden tal com són.. normalment són gent de fora que ens confonen amb Gavà.