divendres, 11 d’abril del 2008

fonts, sequera i reflexions



Estem en temps de sequera, sequera en tots els aspectes, inclosa la sequera mental dels nostres representants polítics. Aquells que en el seu dia es van omplir la boca arran del transvessament de l´Ebre i de "lo riu es vida", els qui anunciaven allò d´una "nova cultura de l´aigua" es veu (de beure) que no s´ho creien ni ells mateixos. Ni ells ni els seus predecessors han estat capaços d´articular res respecte a que l´aigua és un bé escàs i molt limitat a la catalunya mediterrània.
L´únic que se´m ocorre ara mateix es recomanar-los ( i ho sento molt) "la sequia", d´Albert Pla i que s´eixuguin el cul que segur que van cagats per la manca de planificació!!!!!!
En aquests temps de manca d´aigua em bé de gust recordar el patrimoni hídric que tenim en forma de fonts per l´entorn de Sinera. En els darrers vint anys he anat passejant al voltant d´aquestes déus i he pogut comprovar en pròpia pell que l´aigua ha anat desapareixent de fonts que des de temps immemorial brollaven pràcticament tot l´any. S´està perdent aquest patrimoni? Us recomano la lectura del treball "Les fonts naturals d´arenys de munt" el llibre està esgotat però de segur que a la biblioteca el trobareu. Cal reivindicar les fonts, cal recordar-les i localitzar-les i per sobre de tot cal que plogui i tornin a brollar. Els bosquerols i pastors que en gaudiren han estat substituïts pels excursionistes i mountainbaiquerus que han de poden continuar disfrutant d´aquesta riquesa patrimonial.
Hi ha moltes fonts catalogades per aquesta zona, aquest es nomes un petit recull (sota el meu particular prisma) de les que m´han robat el cor.



A la riera de Sobirans: la font de l´aigua roja i la font de la milans.
A la Casa Nova de Pibernat: la font del perdigot i la font de la figuerassa.
Cap el pla de les bruixes: la font de l´aulet i la font de la bruguera.
A la serra d´en Sala: la font de la mare de déu del bon tornar.
A l´obaga del montnegre: la font de la brinxa, font del cirerer.
A la serra de bruguera: la font del malpas.

totes les fonts aquí