dimecres, 9 de juny del 2010

No a la draga, no a la pesca i no a aquests polítics


Molta raó tenen tots aquells que s´oposen al sistema de regeneració de platges consistent en dragar sorra del fons marí i dipositar-la a diversos indrets on abans (?) n´hi havia. El despilfarro econòmic que suposa aquesta tècnica només està justificat pel mamoneig polític de les comissions que s´en deuen derivar. Pels ciutadans de carrer, la regeneració de platges no és res més que llençar els diners al mar (i mai més ben dit).

"Com es que es tria any rera any la zona d´Arenys per extreure sorra?"
La resposta a aquesta qüestió rau precisament en el fet que s´usa la sorra extreta per a regenerar les platges de ponent d´Arenys (Picordia i Musclera), les de Caldes i les de Sant Vicenç. La sorra dipositada en aquestes platges es arrossegada per l´onatge predominant (en direcció sud oest, es a dir, garbí) i es diposita sobretot davant la platja de la Picordia i sobretot a la zona de la bocana del port. Un cop allí, i per l´efecte pantalla que fa el port, aquests sediments queden al marge del corrent de deriva litoral i romanen allí fins que no siguin extretes artificialment. Aquest fet fa que la profunditat del fons disminueixi, que els vaixells de major calatge puguin tenir problemes en entrar i sortir del port i que es formin onades considerables amb situcions marines practicament normals. Aquest greuge es alhora un atractiu per al col.lectiu surfista (cada cop més present a la vila) que troba en aquestes onades unes condicions ideals per a la practica d´aquest esport.

"Perquè les platges del maresme estan en regressió?"
La regressió que pateixen les platges del nostre litoral es deu a la intensa ocupació de la franja costanera. En ella hi hem col.locat carreteres, trens, passeigs marítims, hem trencat la dinàmica litoral amb la construcció de ports, hem volgut arreglar-ho tot amb espigons que s´han afegeit a aquest desgavell... i per tot plegat, perdem gra a gra, la sorra de les nostres platges.
Platges això sí, artificialitzades fins a la bandera (blava es clar) on s´arracona cada vegada més tot allò amb "tuf" de sistema natural.

A més dels aspectes econòmics, el principal argument per a posicionar-se en contra del sistema de regeneració de platges rau en l´elevat impacte que es produeix, sobre les comunitats marines, en dragar els fons de sorra litorals.
Un impacte similar es el que produeix la nostra flota pesquera. Es clar, quan parlo de flota em refereixo a la de major tonatge i potència (sobretot la d´arrossegament) i en el cas de fons sorrencs litorals a la flota de "petxina".
La mediterrània és un mar molt poc productiu, incompatible amb la pesca industrial. L´únic que pot admetre el nostre mar es un tipus de pesca més "artesanal" on el peix es capturat un a un, són exemplars adults i de molt bona qualitat i preu.
Els quillats d´arrossegament estant esgotant dia a dia els caladors de pesca. Només cal donar un cop d´ull a les estadístiques de captures (que cada cop són menors) i comparar-ho amb l´esforç pesquer que s´hi dedica (mesurat en potencia dels motors, que cada cop es més alta).
El cas del col.lectiu "de petxinaires" encare es més greu, aquests han exhaurit el recurs que explotaven (petxina lluenta sobretot) i ara tenen les barques amarrades a port per manca de "peix". Es ben cert que en aquest cas les primeres regeneracions que es va fer ara fa uns 20 anys, van perjucicar molt es caladors de petxina lluenta, però durant tots aquest temps han anat esgotant l´espècie per una sobrepesca aclaparadora.

Evidentment ens hem de posicionar en que es dediquin els esforços per a investigar alternatives a l´actual sistema de regeneració de platges ( un tema molt complex), hem de fer complir la normativa vigent als ports del maresme en materia de transvessament de sorres per l´efecte barrera que produeixen, hem de regualar l´activitat pesquera amb criteris més racionals. Per tot això.

NO A LA DRAGA, NO A LA PESCA SENSE CONTROL I NO ALS POLÍTICS QUE POSEN PER DAVANT ELS SEUS INTERESSOS PERSONALS ALS DE LA COMUNITAT

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Bon apunt, Manel. Especialment el fet de posar sobre la taula el model de pesca i, de retruc, de consum.

david

Anònim ha dit...

clar que si! i també és per tenir en compte lo de les restes arqueològiques, que se les carreguen!

NO a aquest model de sistema!
No a la Draga!

Si al sentit comú!