dilluns, 19 de gener del 2009

De Tamariu a Begur: temps de mimbes

El mes de gener, en especial en periòdes anticiclònics (aquest any n´hi ha hagut ben pocs fins ara) és una de les millors èpoques per a la navegació en kayak.

A més en aquest temps, quan l´anticicló de les Açores s´instal.la damunt nostre, es produeix el fenòmen de les "mimbes". Al ser molt alta la pressió atmosfèrica, el nivell de l´aigua baixa, fins hi tot un metre sobre el seu nivell normal.

Certament, la navegació per la costa de Tamariu es una de les sortides més espectaculars que es poden fer en Kayak de mar per casa nostra, i a més si ho fem coincidir amb època de "mimbes" encara millor.

Sortim de la platja de Tamariu en direcció nord resseguint penya-segats granítics d´un color rosat amb vetes fosques i navegant a pet d´ona acompanyats de la pujada i baixada del nivell d´aigua fins arribar a Aiguaxelida, un indret realment bonic malgrat estar urbanitzat. Al costat de la font del mateix nom s´hi troba una placa commemorativa que recorda l´estada de Josep Pla en aquest paratge. En l´escrit es fa ressò de l´aminstat que va fer amb un personatge anomenat "l´Hermós" habitant de la platja d´Aiguaxelida.


font d´aiguaxelida

Epitafi a l’Hermós: Entre 1917 i ...visqué en aquestes solituds allunyat dels homes i de les dones, Sebastià Puig, conegut per l’Hermós, analfabet, home feliç i hospitalari, pescador, mariner, caçador, gran cuiner. Tu que passes has de saber que si no ha tornat és perquè no ha pogut, o perquè l’han enredat com un xino. (Josep Pla)

En aquesta platja hi ha un petit pas que permet introduir-nos amb el kayak en el primer dels laberints rocosos que hi ha a la zona. A continuació arribarem a cala Marquesa un indret idíl·lic per gaudir de la tranquil·litat sobretot a l´hivern, quan no hi han barques.

Les marqueses

Continuant en la mateixa direcció travessem " Les marqueses" el granític laberint rocós que ens permet gaudir plenament de l´espectacle de la vida i arribem fins a la "Cova del Bisbe" totalment navegable i aperitiu del que ens espera en els propers metres. La següent cova és la de la "Taca Ocre", que rep el seu nom per la taca de sofre que hi ha a la paret d´entrada.

cova de la taca ocre

Després arribem a la "Cova d´en Gispert" que amb una petita entrada (que no supera als tres metres) és navegable més de 200 metres i amb una cambra final d´uns 20 metres.

cova d´en Gispert

Després de l´excitació que representa la cova d´en Gispert podem descansat a la Cala d´Es Tramadiu molt més tranquil·la que la Marquesa.

El trajecte discorre arran de roca amb alguna altra cova fins arribar al proper cap on ja podrem observa el parador d´Aiguablava. Continuem la navegació fins arribar a la platja d´Aiguablava. A partir d´aquest punt continuem cap al bonic port de Fornells

Si tenim ganes podem continuar travessant la badia fins arribar al Cap de Begur. En aquest punt els tons rosats del granit són subtituïts per tonlitats més grisses. L´espectacle desde el cap de Begur es impressionant i podem observar Sa Tuna i al fons la platja de Pals i les Medes.