dilluns, 2 de febrer de 2009

Runes (III) Les runes de Rupit:Can Jaume Alzina i Can Cintet


Can Jaume Alzina


Can Cintet de Rupit

El coll de la creu de Rupit és un indret de pas per anar a molts lloc i per això es conegut per excursionistes, boletaires, ciclistes i demés ...istes. Des d´allí es pot anar cap a Mataró i Llavaneres per la Font del Mal Pas, cap al coll de la ferradura i al Montalt, cap a la Serra del Corredor, cap a Canyamars pel Pou de Glaç, cap a Arenys de Munt per Lourdes, cap a ...
Al coll de Rupit es també el lloc on neix la riera de Sobirans (o riera d´Arenys) que ens uneix a tots en la seva conca.

I si a Rupit es desvetlla l'entranya
fecunda de les pluges i dels llamps,
i arrela a dintre nostre la creixença
que brosta pel frondós Pi de Buac,
vindrem a tu, amb l'ànima a la boca,
despresos de la febre dels cabals,
talment com si estimant-te revisquéssim
i sols pel teu amor siguem salvats.

fragment de "Riera de Sobirans" de J. Bilbeny

Precisament al coll de Rupit es troben dues runes del que havien estat masos importants. Pel vessant de llevant i a molt pocs metres del coll en direcció cap Arenys hi ha les runes de Can Jaume ALzina, la casa està en un estat totalment ruïnos, impossible de restaurar sense enrunar-la tota. Les verdisses i d´altra vegetació han conquerit tot l´espai i part de les parets mig enderrocades del mas. Can jaume Alzina havia estat un mas important de la zona cosa que s´aprecia per la importància de les feixes que rodeixaven la casa.


Can Jaume Alzina

Una cosa semblant passa amb Can Cintet de Rupit, la casa es troba a pocs metres de Can Jaume Alzina en direcció cap als tres turons del Montalt. fa uns anys se li va fer una tímida reforma que sembla que ara està totalment aturada. Van desverdissar la casa i l´era i va quedar al descobert la façana principal del mas. L´unicaparet en peu en l´actualitat.


Can Cintet de Rupit


Certament, les runes de Rupit, malgrat ser molt conegudes no han despertat l´interés suficient com per ser recuperades i cada dia que passa el seu estat es més lamentable. Us puc assegurar que en els darrers vint anys (temps que fa que sovintejo per aquest territori) he vist la seva degradació continua en pròpia pell.