dissabte, 28 d’agost del 2010

El Maltemps

El turó del mal Temps quan temps era temps

El Maltemps, també anomenat "Puig de Palom" es qui obre el llevant a la mítica Sinera d´Espriu. Es tracta d´un turó de cim suau i planer. La vessant "de mar" forma uns penyasegants imponents només trencats per la desafiant imatge d´uns edificis insultants. L´altre vessant es suau i de fàcil accés a través del rial de Bareu.
Avui es un indret farcit de xalets que s´apropen de manera ofensiva fins al mateix límit. Abans de la seva urbanització era un indret "pelat" amb molt poca vegetació, alguns garrofers i pins i sobretot amb canyes, atzavares, ginestes i d´altres matolls.
El nom de maltemps, es d´origen incert. Es molt probable que es degui al fet que en la seva carena, per la poca vegetació exsitent, hi hagi molt poca protecció de les ventades i gropades. Paradoxalment, les nuvolades que neixen darrera d´aquest turó solen ser en general benignes i inofensives.

Dalt del Mal Temps, arran
les velles soques
de garrovers corcats,
tornava el vent a començar.

Per un camí de cabres
baixà al rial,
Esglaonava fressa
en els canyars

S. Espriu (llibre de Sinera XII)

1 comentari:

Rafel ha dit...

Hola Manel,

avui el pare de la Roser m'ha demanat que li fes una capçalera pel seu bloc d'arenyautes http://www.arenyautes.cat/blog/799
M'ha tret una filera llarga de fotos enganxades (fotos de veritat, de les d'abans, en blanc i negre) feta al 73 des del Pla dels Frares... i m'ha sorprés veure el Maltemps. I ara et llegeixo sobre el mateix tema. :-)

També "no es veu" casa teva! La foto al web ha quedat petita, però si li demanes a en Ramon, de ben segur que t'envia la que té en format gran. Ara no tinc la seva adreça a mà. Però fent-li un comentari a un dels seus apunts sé que li arriba al correu.

abraçades Manel... i bits!
Rafel