divendres, 28 de gener del 2011

Rutes en Kaiak (II): Blanes - Tossa, entre freus i illots

Itinerari

Sortida: Port de Blanes
Arribada: ES Codolar (Tossa)
Temps orientatiu: 3 hores (retallant la costa)

port de Blanes

Blanes, la porta de ponent de la costa Brava es el punt d’inici d’aquest ruta. Sortir des del port de Blanes és sempre un plaer.

Entre les instal·lacions del Club Nàutic i la zona pesquera de port, es troba una petita platja que serveix d’avarada per a petits bots i que serà el punt de sortida d’aquesta ruta.

punta de Santa Anna

Enfilem direcció a la punta de Santa Anna (veritable inici de la Costa Brava) i al passar el cap ens trobem amb primera cala del recorregut, Sa Forcaneda just als peus del Jardí Botànic Mar i Murtra. No deixa de ser curiosa la visió del jardí botànic des del mar. La següent platja, en majúscules, és la Cala de Sant Francesc tranquil·la a l´hivern i agoviant a ple estiu. Continuem navegant fins arribar a una roca singular i molt lligada al S´amorra amorra, S´agulla, a través d´ella entrem al freu del mateix nom i a partir d´aquí accedim a les platges de Treumal i Santa Cristina, dues cales més de primera divisió (a l´hivern). Només travessar Santa Cristina arribem a una de les “perles” del recorregut, la platja de Sa Boadella, rodejada de vegetació i també molt freqüentada. Sa Boadella té com a talaia a l’extrem més oriental el mas de Santa Clotilde, una imponent casa senyorial amb un jardins que ara són públics.

Sa Forcaneda

S´agulla

Entre Sa Boadella i Fenals, la primera platja de Lloret hi ha els freus de l’Illa des Bot i de Ses Illetes. Fenals és una llarga platja, completament urbanitzada i rodejada d´edificacións, bastant modernes, fetes amb molt poc de gust. Entre Fenals i la platja de Lloret ´hi troba Cala Banys, més freqüentada de nit que no pas durant el dia.

Platja de Lloret

La platja de Lloret, malgrat ser una sola unitat es diferencia en sectors. La toponia que es fa servir es deu al antics pescadors, car lLoret, malgrat ser avui un símbol de turisme a casa nostra, va ser durant molts anys una vila marinera de primer ordre. Així doncs el sector de ponent s´anomena Es Trajo de Vilavall, la part central Es Trajo d´en Reiner i i la part més oriental Es Trajo de Venecia.

Un cop travessada la llarga platja de Lloret i sota mateix del Castell, hi ha Sa Caleta, platja que tradicionalment han utilitzat els pescadors de Lloret i l´inici dels freus. El tram comença per una zona plena de petits esculls i moderats illots: Sa roca plana, Es frare gros, Freu d´en Siltre fins arribar a Cala Trons. Continuem pel Freu d´en Barbano i la punta de Capdells, aquí continua el mateix espectacle de passos estrets únicament accessibles des de petites embarcacions com ara el kayak. Continuem a través dels freus de Sa Tortuga i Sa Roja fins arribar a una altre petita platja; Sa Cala Gran..

Castell de Lloret

El segúent arenal és Cala Canyelles és una esplèndida platja semi ocupada per un petit port esportiu a l’extrem de ponent. La platja està dividida pel mig per un conjunt de roques anomenat Es carquinyoli o ses roques des mig. A ponent d’aquesta roca la platja està fortament urbanitzada mentre que a llevant es molt més “verge”. En aquest sector es troba una bonica edificació, avui abandonada que hauria estat en temps pretèrits un exel.lent refugi de pesca.

Freus i illots

Al costat de llevant de Canyelles, comencen una sèrie de de freus i passos estrets que fan les delícies dels kayakistes. Passos gairebé impossibles. Primer, Els bullents i que continuen fins quasi arribar a Sa cova de ses falcies. Aquesta zona es perillosa quan la mar està moguda, especialment quan predomina el llevant, en alguns punts hi ha molt poc fons i pot representar un ensurt si no s’està a l’aguait.

El recorregut fins a Cala morisca continua per més freus únicament navegables amb piragua com sa fusta o sa porrassa.

Cala Morisca

Cala Morisca es una petita cala d’espessa vegetació, coronada per una riera i on els grans còdols i les roques predominen sobre la sorra. Es un lloc idíl·lic, sobretot fora de temporada. Un cop passem la punta del Cap de Bou arribem a la badia de Llorell, fortament humanitzada i separada en diverses platges. De ponent a llevant: Porto Pi, Llorell, Cala des Rajols, Cala d´en Carles i Cala Llevador.

Freus i illots

Continuem a través dels freus de la unta de Sa Boquera i el tram que tenim a continuació es potser els menys urbanitzat del recorregut. Continuem entre freus fins arribar a Cala Moltó. Retallant la costa i trobem Sa Cala d´en Jeroni i Es Sot d´en Coma, en totes elles i predomina la pedra. Un cop passada la punta des Cards, ens trobem amb l’imponent Cap de Tossa que poc a poc ens va mostrant la platja des Codolar, punt final de la travessa. L’entrada per mar a Es codolar es imponent, a mesura que ens hi acostem, sens mostra de manera cada vegada més clara la muralla que envolta la vil·la vella.

Es Codolar