diumenge, 17 d’agost del 2008

Mare de Déu del Bon Tornar


ermita de la mitja taronja (mare de déu del bon tornar)
.

A la serra d´en Sala, molt aprop d´aquest mas senyorial del mateix nom s´hi troba l´ermita de la mitja taronja que allotjava al seu interior el santuari de la "mare de déu del bon tornar". Avui ja no queda res d´aquest santuari ni de la font ni de la déu d´aigua que ha estat canalitzada cap a la finca dels Sala.

Una llegenda que corra oralment assegura que els primers mariners que descobriren Amèrica amb Cristofol Colom, abans d'emprendre el viatge, van anar a oferir tribut a la mare de Déu del Bon Tornar. Segons la mateixa llegenda, sembla ser que Colom duia a la seva caravel·la una imatge d´aquesta verge. Les mateixes fonts també diuen que Colom estava emparentat amb els Sala, i es que els Sala han estat una de les famílies cabdals en la història d´Arenys de munt i del seu desenvolupament. A començaments del segle XVI, quan s'inicien les obres de la nova església de Sant Martí, una de les famílies que la impulsen i la gestionen és la dels Sala i a més aquesta familia es una de les que fa aportacions econòmiques amb moneda d'or

.

can sala de dalt


Can Sala de Dalt es una casa pairal senyorial medieval i en ella s´hi troba una capella, actualment restaurada, on s’havia guardat la imatge de la Mare de Déu del Bon Tornar, molt invocada per la gent marinera de la zona.

Aquesta història es avui una llegenda amb una base molt poc consistent però sigui com sigui històriaodrs com Jordi Bilbeny arribaran a desxifrant la veritat d´aquesta "manipulació de la història". Ànims Jordi!!!

Malgrat ser un indret bastant proper, l´ermita de la mitja taronja es pot-ser un dels grans deconeguts del patrimoni natural d´Arenys de munt ja que es troba amagada en mig d´un alzinar ben tupit.