dimarts, 26 de gener del 2010

Arcadia (X i XI)

*Aquest setmana hi ha hagut sessió doble, d´aquí la numeració d´aquesta entrada.

detall bau i encaix

ajustant els baus

Un cop laminat el casco, comencem els preparatius per col.locar la coberta. Primer de tot hem tallat els baus amb tauler de 8 mm i hem unit les peces de cada bau entre sí amb cola de poliuretà. Els baus són les peces transversals que reforcen els laterals i sostenen la coberta. Els baus de popa i proa tenen un gruix de 16 mm per la qual cosa hem unit dues peces de tauler. El bau de la coberta es de 24 mm, per tant unirem 3 peces amb la cola. Un cop secada la cola, els freguem amb paper de vidre i a continuació els col.loquem en l´encaix que hem fet al llisto que reforça la coberta. A l´hora de col.locar els baus hem de tenir la precaució de que estuiguin correctament aliniats entre ells, amb els panells separadors dels compartiments i amb la proa i popa. Aquesta operació la realitzem amb l´ajut d´un cordill o bé un llistó ben recte. Per fixar els baus utilitzem masilla epoxi feta amb silice i microfibres i a continuació hi collem un cargol d´acer inoxidables de 3 mm per la part exterior. Abans haurem fet un encaix perquè el cargol quedi a dins i no es vegi.

alineant els baus amb el compartiment i la proa

aplicant masilla per reforçar la proa

L´atra operació que hem fet es la de reforçar la proa i la popa amb masilla epoxi feta en aquest cas amb resina, silice i microesferes que li donaran volum i lleugeresa. Aquest reforç massís als extrems es important ja que aquests punt són les parts de l´embarcació que està sotmesa més cops. Quan hem realitzat aquest ompliment en hem adonat que a mesura que el catalitzador feia reacció les microesferes s´expandien i el volum augmentava cosa que va fer que, en el meu cas, la proa quedés impregnada de resina. Ara em tocarà fregar de valent per eliminar aquest producte.

expansió de les microesferes i desatre


A continuació hem passat a tallar el marc de la banyera amb tauler de 8mm.
La setnama vinent anirem per les pedalines i començarem amb la coberta.

dimarts, 19 de gener del 2010

Arcadia (IX)

casco completament fregat

Despres de fregar amb paper de vidre tot l´exterior de casc i un cop seca seca i fregada la massilla dels radis externs, netegem l´excés de pols i ens preparem per laminar amb fibra i resina tot l´exterior.

aplicant la fibra de vidre

De com hàgim deixat la superfície en dependrà que l´acabat sigui més o menys bo, un cop aplicada la resina ja no podrem fer res per "amagar" els errors" que hem pogut cometre.
Primer de tot cubrim amb fibra tot l´exterior i a continuació passem a la laminació, la feina s´ha de fer a conciència però sense perdre temps per evitar que el catalitzador faci lka seva feina i asequi la resina.

laminant la quilla

Amb un rodet començem per la quilla i poc a poc anem extenent la resina a la resta de la superficie. A mesura que la anem aplicant, la fibra de vidre, com per art de màgia, es va fent transparent i aparex la superfície de fusta un altre cop.
Un cop acabada la primera capa deixem passar un temps i sotmetem el kaiak a una font de calor per accelerar el procés.
A continuació apliquem una segona capa de resina.
L´excés de resina i les bombolles que en han pogut quedar les treballem amb molta precaució amb una espàtula.

casco laminat

La laminació ja està completada, ara anirem per col.locar les pedalines, el seient i la coberta, això serà però la pròxima setmana.

dilluns, 11 de gener del 2010

Arcadia (VIII)

Dissabte fred amb el Montnegre nevat, però malgrat la crida de la muntanya el meu projecte em reclama.

la proa i la popa


Un cop laminat tot l´interior del caiac, ara cal passar a l´exterior.

La operació següent és la de tallar tots els filferros de coure y fregar amb paper de vidre tot el casc. La fregadora retroorbital ens ajudarà molt en l´operació. Primer amb paper de vidre de gra groller y despres amb paper més fí per deixar ben llissa tota l´estructura. Malgrat la retroorbital la feina es feixuga i llarga, gairebé ens hem passat tot el matí fregant.

Despres de la sobredosis de paper de vidre i pols passem a netejar de pols tot el cas amb ajut d´aire comprimit i posteriorment col.loquem cinta protectora a les juntes per aplicar massilla a les unions exteriors. aplicant massilla a les juntes

La masilla, com en les altres cassos l´hem preparat amb epoxi amb sílice i microfibres de pulpa de fusta per donar-li més conssitència.
La jornada ha acabat, ara, la setmana vinent passarem a laminar l´exterior. Poc a poc el somni es va fent realitat.
Surto al carrer, continua fent fred, el Montnegre continua gelat, el món continua rodant i demà rodaré amb la eva btt per "tocar neu".

(continuarà)

any de neus,...





Per segon any consecutiu, la nevada arriba pels volts de Sinera. L´any passat va ser un regal de reis, aquest any el present ens arriba amb una mica de res de retard.
El triangle màgic Montnegre- Montalt -Corredor s´ha tenyit de blanc.
L´any passat la sortida va ser fins al Montnegre, aquest any, amb un dia de retard he anat cap als tres turons que tanquen el ponent de Sinera.


De Rupit a la Pedra de la Ferradura el camí feia goig, però el millor estava encara per arribar. A les obagues dels Tres Turons la neu s´havia mantingut després de dos dies de la nevada i a més les baixes temperatures l´havien gelat i la baixada semblava fer-se en una veritable pista de patinatge.


Heu anat mai en bicicleta per sobre el gel?