dijous, 26 de febrer del 2009

L´escudella de recapte: la poció màgica dels arenyencs



Com cada any, i ja en van una bona colla, el dimarts de carnaval es cuina al mig de la riera l´escudella de recapte. Aquest caldo de carnaval esdevé per a molts la poció màgica que dona força per tot l´any contra els romans, i es que la invasió cadascú la viu a la seva manera i els romans prenen avui formes molt diverses. El brevatge de carnaval es converteix també en el punt de partida anual dels actes al carrer.
El carnaval a Arenys ha passat per moltes pujades i baixades (ara ja devem haver tocat fons) però l´escudella, any rera any, s´ha cuit durant tot el dia sota els fogons de carbó amb la gran perola/olla i la seva impressionant xemeneia.
Abans el "restaurant" de la placeta era obert altres dies de carnaval, per l´arribada, les botifarres i pel comiat, la sardinada. Aquest any de crisis aquests actes no s´han realitzat però l´escudella s´hi ha mantingut fidel a la seva cita. Segurament la imatge més típica del carnaval arenyenc es la del "caldo dels pobres".
Com cada any els vilatans s´apropen a la placeta per portar els ingredients bàsics del brou: els ossos, la carn, les pilotes, la verdura, la pasta,.... i el cau amb el xef/druïda Imanol al seu davant, s´encarreguen de fer-ho bullir tot plegat i de posar-hi els ingredients secrets que el fan un caldo màgic. El xup-xup comença a mig matí i acaba just abans de servir la poció.
A les vuit puntuals a la cua per a recollir la ració de caldo en una acte que recorda talment als habitants de poble gal abans de rebre als romans.
A continuació, a entaular-se amb els amics a l´improvisat menjador en que es converteix la placeta (això sí, no hi ha senglar!!!). El vi d´en Floris acompanya l´àpat i aquest any la banda de bards de l´escola de música ha alleugerit la digestió amb les seves notes que a diferència del bard gal, si que estan afinades.
Bon profit i fins el brou que bé.

dilluns, 16 de febrer del 2009

Aquesta globalització m´agrada



briantheclown

dilluns, 9 de febrer del 2009

La gent vol viure en pau

A tots els polítics miops, que ho són tots, si ho has sentit bé, TOTS

Tornaria a parlar tendrament d´aquesta terra.
Parlaria a tothom del seu alè constant.
Tornaria a parlar amargament de tanta guerra.
Parlaria a tothom dels gemecs del mar.

Cap on sigui que giro l’ull i pertot on miro,
veig la mateixa colla de porcs
potinejant el món i fent destrossa.

Sí, la gent vol viure en pau
i a quatre desgraciats no els dóna la gana.

Senyors que maneu tant:
si escopiu al cel, us caurà a la cara!
si pixeu contra el vent, us mullareu les cames!

Ai, aquesta és una terra desconcertada
que dóna voltes sense parar,
que sembla malalta i cansada,
trista i desanimada,
que sembla decidida a acabar amb la seva vida.

Tornaria a parlar tendrament d´aquesta terra.
Parlaria a tothom del seu alè constant.
Tornaria a parlar amargament de tanta guerra.
Parlaria a tothom dels gemecs del mar.

Ai, la gent vol viure en pau
i a quatre desgraciats no els dóna la gana.
Són uns fills de puta acabats,
sempre foten la punyeta!

Estats-Carronya! Bèsties de guerra!
Les seves festes són criminals.

Alceu els cossos! L´hora ha sonat!
És la rauxa dels condemnats!
Ballarem amb energia damunt tota la porqueria.
Perquè aquesta és una música tossuda i obstinada.
Música per a ferir-se els peus
ballant-la al seu voltant.

Sí, han de caure les muralles. Totes!
Les trompetes estan preparades!

(J.Fortuny)

dilluns, 2 de febrer del 2009

Runes (III) Les runes de Rupit:Can Jaume Alzina i Can Cintet


Can Jaume Alzina


Can Cintet de Rupit

El coll de la creu de Rupit és un indret de pas per anar a molts lloc i per això es conegut per excursionistes, boletaires, ciclistes i demés ...istes. Des d´allí es pot anar cap a Mataró i Llavaneres per la Font del Mal Pas, cap al coll de la ferradura i al Montalt, cap a la Serra del Corredor, cap a Canyamars pel Pou de Glaç, cap a Arenys de Munt per Lourdes, cap a ...
Al coll de Rupit es també el lloc on neix la riera de Sobirans (o riera d´Arenys) que ens uneix a tots en la seva conca.

I si a Rupit es desvetlla l'entranya
fecunda de les pluges i dels llamps,
i arrela a dintre nostre la creixença
que brosta pel frondós Pi de Buac,
vindrem a tu, amb l'ànima a la boca,
despresos de la febre dels cabals,
talment com si estimant-te revisquéssim
i sols pel teu amor siguem salvats.

fragment de "Riera de Sobirans" de J. Bilbeny

Precisament al coll de Rupit es troben dues runes del que havien estat masos importants. Pel vessant de llevant i a molt pocs metres del coll en direcció cap Arenys hi ha les runes de Can Jaume ALzina, la casa està en un estat totalment ruïnos, impossible de restaurar sense enrunar-la tota. Les verdisses i d´altra vegetació han conquerit tot l´espai i part de les parets mig enderrocades del mas. Can jaume Alzina havia estat un mas important de la zona cosa que s´aprecia per la importància de les feixes que rodeixaven la casa.


Can Jaume Alzina

Una cosa semblant passa amb Can Cintet de Rupit, la casa es troba a pocs metres de Can Jaume Alzina en direcció cap als tres turons del Montalt. fa uns anys se li va fer una tímida reforma que sembla que ara està totalment aturada. Van desverdissar la casa i l´era i va quedar al descobert la façana principal del mas. L´unicaparet en peu en l´actualitat.


Can Cintet de Rupit


Certament, les runes de Rupit, malgrat ser molt conegudes no han despertat l´interés suficient com per ser recuperades i cada dia que passa el seu estat es més lamentable. Us puc assegurar que en els darrers vint anys (temps que fa que sovintejo per aquest territori) he vist la seva degradació continua en pròpia pell.